25. 3. 2021 /
Ludvík ŠULDA
3. 9. 2020 /
Petr KOJZAR
Bramborové krokety
Potřebujeme: 500 g brambor, sůl, 120 g hladké mouky, 120 g uzeného masa nebo vepřové pečeně, 15 g sádla, 1 cibuli, mletý pepř, zelenou petrželku, 1 vejce, 2 bílky na obalení, jemnou strouhanku podle potřeby, olej na...
29. 7. 2015 /
Jan Brzák
Salát s marinovanými žampiony
Potřebujeme: 400 g malých žampionů, 200 g těstovin, 50 g pórku, 100 g červené papriky, česnek, mletý kmín, olej, sůl, vinný ocet.
Smícháme vinný ocet, sůl a olej, přidáme utřený česnek a mletý kmín....
27. 7. 2015 /
Jarka Karásková
Jahodový závin
Potřebujeme: 250 g listového těsta, 300 až 400 g jahod, 100 g cukru, 2 vejce, tuk, strouhanku, vanilkový cukr.
[o]
Na dvou lžících rozpuštěného másla dozlatova osmahneme strouhanku a necháme ji vychladnout. Potom ji...
20. 7. 2015 /
Vlasta Chomátová
Buřty na pivě
Potřebujeme: uzenky, kečup, 1-2 cibule, 1 černé pivo, 20–30 dkg sýra cihla, plnotučnou hořčici.
[o]
Uzenky si nařízneme, ale pozor – nerozřízneme je do konce, musí se udělat něco jako kapsa. Prsty kapsu otevřeme,...
10. 7. 2015 /
Oldřich Kalous
Niva v šunce a těstíčku
Potřebujeme: 4 velké plátky šunky, 150 g sýra Niva, 2 vejce, 1 dl bílého vína, 120-150 g hladké mouky, špetku prášku do pečiva, pepř, sůl.
[o]
Nivu nakrájíme na 4 špalíčky a každý kousek zabalíme do plátku...
9. 7. 2015 /
Josef Němec
Hruškový štrúdl
Potřebujeme: 400 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, špetku soli, 1/2 kostky Hery, 1/2 kelímku smetany na šlehání 30% (100 ml).
[o]
Vypracujeme těsto a dáme ho do lednice odpočinout. Mezitím nastrouháme hrušky...
27. 6. 2015 /
Vlasta Chomátová
Meruňkový krém
Potřebujeme: 1/2 l mléka, 40 g malinového pudinku, 80 g másla, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 6 lžic meruňkového džemu, vanilkový cukr, meruňkový kompot, 4 lžíce pomerančového sirupu.
[o]
V části studeného mléka...
25. 6. 2015 /
Milada Vlachová
Kanadská omeleta
Potřebujeme: 4 vejce, 1 cibuli, 100 g brokolice, 1 červenou papriku, 100 g žampiónů, olivový olej, česnekovou sůl, pepř, sladkou papriku.
[o]
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, brokolici, žampióny a...
22. 6. 2015 /
Jaromír Jedlička
Plzeňský štrůdl
Potřebujeme: 30 dkg hladké mouky, půl kostky ztuženého tuku, vejce, 16 polévkových lžic piva, jablka, cukr, skořici, oříšky, rozinky, strouhaný perník (nebo strouhanku).
[o]
Z mouky, tuku, piva a vajíčka vypracujeme...
20. 6. 2015 /
Vlasta Chomátová
Čalamáda
Potřebujeme: l kg zelených rajčat, l kg cibule, 500 g mrkve, l menší květák, 10 červených paprik, l menší hlávku bílého zelí, l malou hlávku červeného zelí, l kg okurek nebo oloupaných a semeníků zbavených cuket, 2 lžíce soli,...
19. 6. 2015 /
Pavel Holý
Ražniči na plechu
Potřebujeme: 500 g kuřecích řízků, 500 g drůbežích jater, 200 g anglické slaniny, 1 červenou papriku, 1 zelenou papriku, 3 cibule, 2 nožičky oblíbené klobásy, 2 nožičky tenkých párků, olej, sůl, grilovací...
18. 6. 2015 /
Petr Michálek
Domácí pivní sýr
Potřebujeme: 500 g měkkého tvarohu, 3 dl světlého piva, 1 rovnou kávovou lžičku soli, špetku kmínu, špetku mletého pepře.
[o]
Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením, solí a zalijeme pivem. Přikryjeme a...
15. 6. 2015 /
Oldřich Kalous
»Hrachová« polévka
Potřebujeme: 1/2 středně velké cukety, 2 brambory, koření (pepř, majoránku, česnek), máslovou jíšku, housky.
[o]
Cuketu a brambory nakrájíme a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, přidáme máslovou jíšku a koření a...
13. 6. 2015 /
Jarmila Fidlerová
Starší články z rubriky: